CentralAmerika og historien
Rubén Darío kan nu læses på dansk
PDF Udskriv Email

 

Endelig er der udkommet en bog med tekster af Rubén Darío på dansk. Endelig.

I den spansk-talende verden er der ingen der ikke kender Rubén Darío. På skoler og universiteter er hans poesi, fortællinger og journalistik faste tekster i studieplanerne. Men ikke kun på læreanstalter er han kendt, hans bøger er udkommet i millionoplag, de optrykkes igen og igen og udgives på begge sider af Atlanten og det på trods af, at hans værker blev til for over 100 år siden. Hans tekster er forbavsende levende og påtrængende, aktuelle og universelle. Har man læst en tekst af Rubén Darío glemmer man det aldrig.

Læs mere…
 
Frans Blom – den danske maya-arkæolog og opdagelsesrejsende
PDF Udskriv Email

Det stod næppe skrevet i stjernerne, at Frans Blom skulle ende som en af de mest fremtrædende mayaforskere og opdagelsesrejsende nogensinde i Mexicos historie. Han blev i den grad en pioneer indenfor arkæologien på Mexicansk jord og hans fremragende arbejde har stadig stor betydning.

Historien om Frans Blom er både fantastisk og ganske usædvanlig, en beretning om både held og dygtighed. Tilbage i 1919 er størsteparten af Mexico stadig uudforsket, og især de store tropiske regnskove er hvide pletter på landkortet. Landet oser af revolutioner, rebeller og usikre forhold, så man kan spørge sig selv: Hvad får en nydelig ung mand fra det bedre borgerskab i Københavns pænere kvarterer til at ende op i Mexico af alle steder? Hvem er denne unge Frants Ferdinand Blom? Og hvordan ender han med at blive en af de sidste store opdagelsesrejsende og en højt anerkendt arkæolog med speciale i et verdens mest avancerede højcivilisationer?

Læs mere…
 
Centralamerika - efter kolonialiseringen
PDF Udskriv Email

I kolonitiden fra begyndelsen af 1500-t. til 1821 udgjorde Mellemamerika den administrative enhed Guatemalas Statholderskab, Capitanía General, bestående af Chiapas, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua og Costa Rica. Panama, som først blev en selvstændig nation i 1903 i forbindelse med bygningen af Panamakanalen, var en del af Colombia. Efter løsrivelsen fra Spanien indgik regionen i det kortvarige mexicanske Iturbide-imperium (1821-23). Herefter dannede landene en føderal republik med undtagelse af Chiapas, som valgte at forblive en del af Mexico. Den føderale republik varede frem til 1838. Siden da har landene været selvstændige republikker under betydelig afhængighed af stormagterne, der har været interesseret i området som den smalleste passage mellem Atlanterhavet og Stillehavet.

Læs mere…
 
Los Altos - staten der forsvandt fra landkortet
PDF Udskriv Email

Los Altos ("Højlandene" på spansk) var et område i Centralamerika, som blev indlemmet som den sjette stat i Centralamerikas Forenede Stater i 1830'erne. Statens hovedstad var Quetzaltenango, og den bestod af det vestlige af nutidens Guatemala og dele af den mexicanske delstat Chiapas.

 

Læs mere…
 
En Nicaragua-kanal skal bekæmpe fattigdommen
PDF Udskriv Email

Den 14. Juni 2013 underskrev Nicaraguas præsident, Daniel Ortega, en koncessionsaftale med det Hong Kong-baserede, private firma HKND Group.

Aftalen giver Nicaragua Canal Development Investment Co. eneret til indenfor de næste 50 år at bygge og drive en kanal mellem Atlanterhavet og Stillehavet. Koncessionen vil kunne forlænges med yderligere 50 år og vil betyde en gradvis og komplet overdragelse af projektet til staten Nicaragua. Udviklingsprojektet indebærer ikke blot bygningen af en 200 km kanal til skibsfart, men også bygning af havne, 2 lufthavne, olieføringsledninger, udvikling af landtransport, handelszoner og meget andet.

Læs mere…
 
Olmeker, den ældste kendte kultur i hele Amerika
PDF Udskriv Email

Olmekerne er den ældste og første, kendte kultur i hele Amerika. Olmekerne var et mystisk folkeslag, som videnskaben endnu ikke ved meget om, da de ikke efterlod skrifttegn eller anden form for skrift ud over deres underlige stenansigter. Stenansigterne ligner ikke andre fund i Mellemamerika, da de har en afrikansk udformning med brede næser og store læber, i det hele taget negroide træk, mens andre efter sigende ligner europæere i udseendet, med for eksempel tydeligt fuldskæg.

Læs mere…
 
Sprog i Centralamerika
PDF Udskriv Email

Kortet viser de to sprogforbund, det mesoamerikanske og det centralamerikanske, der tilsammen udgør Mellemamerikas sprog.

Mellemamerikanske sprog, indianske sprog, der tales i Mellemamerika; sprogene opdeles i en mesoamerikansk og en centralamerikansk gruppe. Den mesoamerikanske omfatter Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador samt det vestlige Honduras og Nicaragua, mens den centralamerikanske omfatter det østlige Honduras og Nicaragua, Costa Rica, Panama og kyststrækningerne i Colombia, Venezuela og Ecuador. I begge grupper har den kulturelle sameksistens efter den spanske erobring sat mærkbare spor, fx ved indlån af spanske konjunktioner og adverbier samt betegnelser for elementer af europæisk civilisation; den sproglige påvirkning har også været modsatrettet, jf. indlån i europæiske sprog af ord af indiansk oprindelse som chili, avocado, kakao, tomat og chokolade.

Læs mere…
 
Centralamerikas Forenede Stater
PDF Udskriv Email

República Federal de Centroamérica

1823–1838

Hovedstad: Ciudad Guatemala (indtil 1834), San Salvador

Læs mere…
 


Side 1 af 3