Latinamerikas ALBA-samarbejde vokser
PDF Udskriv Email

Den alternative samarbejdsblok ALBA har vokseværk. To lande har netop søgt om optagelse, og et tredje er på vej.

De er i forvejen otte.

Men meget tyder på, at den latinamerikanske og caribiske samarbejdsblok ALBA snart kan mønstre hele 11 medlemslande.

 

Surinam og St. Lucia er nu »gæstemedlemmer« og har formelt ansøgt om fuldt medlemskab. Og under det 11. ALBA-topmøde i Venezuelas hovedstad Caracas i sidste weekend deltog Haitis præsident Michel Martelly som observatør. Ifølge flere kilder er Haiti også meget interesseret i et medlemskab af ALBA.

ALBA blev dannet som et alternativ til USA’s nyliberale frihandelsprojekt på kontinentet: ALCA. Hensigten med ALBA er at arbejde sammen på et grundlag af solidaritet og gensidig fordel. Populært sagt deler landene, det de har meget af og modtager til gengæld det, de mangler, fra andre.

Og netop forskellen på et marked domineret af USA’s frihandel og et fair og solidarisk marked var noget Ecuadors præsident talte om på topmødet.

– Frihandelsaftalerne og de frie markeder, som udraderer de svage, er selvmord for vores lande. Vi bør tilskynde fair handel i stedet. Vi bør forene vores økonomiske reserver og finansielle kapaciteter i ALBA-banken og undgå at bruge udenlandsk valuta, sagde præsident Rafael Correa ifølge det venezuelanske nyheds- og analysebureau Venezuelanalysis.

På topmødet blev medlemslandene enige om at bidrage med én procent af de respektive landes økonomiske reserver til den fælles ALBA-bank, så den i højere grad kan støtte sociale projekter og landene kan opnå større finansiel uafhængighed.

I Venezuelas tilfælde betyder det, at landet indbetaler, hvad der svarer til 1,7 milliarder kroner til ALBA-banken.

Landene udsendte fra topmødet en støtteerklæring til Argentina, der lige nu befinder sig i en strid med Storbritannien om øgruppen Las Malvinas, der ligger ud for Argentinas kyst.

ALBA overvejer nu, om der kan indføres sanktioner mod Storbritannien. Venezuelas præsident Chávez slog fast, at Argentina ikke vil stå alene i tilfælde af en konflikt.

 

Dagbladet Arbejderen, den 14. februar 2012.