11 danske organisationer: Bevar vor bistand til Latinamerika
PDF Udskriv Email

Fagforbundet 3F og 10 andre organisationer mener, det er en fejltagelse,, hvis Danmark ophører med at støtte Syd- og Mellemamerika. Der er meget at gøre for at fremme demokrati, fred og vækst, mener 3F. De 11 NGOer har derfor sendt en appel til Folketingets udenrigsudvalg om at fortsætte støtten til Syd- og Mellemamerika.

 

Af Peter Rasmussen, 3F, Den 13. maj 2011


Regeringen begår en fejl ved at stoppe den danske bistand til Latinamerika og i stedet udelukkende koncentrere udviklingshjælpen om Afrika fremover.
Det er meldingen fra fagforeningen 3F på vegne af organisationerne, som tæller flere af de tungeste drenge i dansk projektvirke i Den 3. Verden.

- Der er behov for at vi, som det rige land vi er, støtter mennesker i den fattige verden med at opbygge et demokratisk og fungerende samfund. Det gælder ikke mindst i Latinamerika, hvor der er hårdt brug for støtte på grund af stor fattigdom, men også muligheder for at forbedre forholdene, siger Johnny Skovengaard, næstformand i 3F.

Latinamerika er en region i økonomisk vækst, men det er samtidig den verdensdel, hvor der er størst forskel på rig og fattig.
I et høringssvar til udenrigsudvalget anbefaler de i alt elleve organisationer desuden at Danmark fremover har et landeprogram i Bolivia og et fleksibelt regionalt program i Mellemamerika med fokus på blandt andet demokrati, menneskerettigheder og miljø.

 

RØD REGERING VIL FORTSÆTTE
Sidste år bekendtgjorde udviklingsminister Søren Pind, at Danmark bilaterale støtte til Latinamerika skal udfases.

I februar i år valgte udviklingsminister Søren Pind at fremskynde bruddet med Nicaragua til årsskiftet efter uenighed med landets regering om dansk støtte til valgobservatører.

Samarbejdet med Latinamerika kan dog alligevel få nyt liv efter et kommende folketingsvalg.

Socialdemokraterne, SF og de Radikale mener nemlig modsat regeringen at støtten til regionen skal bevares. Det kom frem på en høring om Latinamerika i København i sidste uge.

 

3F FORTSÆTTER
Regeringens beslutning om at stoppe samarbejdet har ikke direkte betydning for 3F's projekter i regionen. Forbundet støtter blandt andet land- og fødevarearbejdere, transportarbejdere og bygningsarbejdere i Bolivia, Nicaragua, Honduras, Guatemala og Cuba. 3F's næstformand Johnny Skovengaard besøgte for nylig Nicaragua og blev imponeret over det faglige arbejde, der foregår med støtte fra Danmark.

- Det er tydeligt, at mange engagerede mennesker i Nicaragua kæmper for at opbygge en fagbevægelse og opnå nogle af de rettigheder, som vi vandt for adskillige år siden herhjemme. De kæmper en flot kamp under svære vilkår, siger 3F's næstformand.

Fagbevægelsen i Nicaragua har det seneste år fået opfyldt en række krav om uddannelse og ret til organisering for landets arbejdere i samarbejde med både regering og arbejdsgivere.

Johnny Skovengaard mener, at 3F's projekter gør en væsentlig forskel, både i Mellemamerika og i andre verdensdele.

- International solidaritet er en vigtig del af vores arbejde. Vi stopper ikke vores egen model ned i halsen på kollegerne i udlandet, men støtter dem, så de kan opbygge deres egen styrke, siger 3F's næstformand.

Udtalelsen om bistanden til Latinamerika har tilslutning fra følgende danske NGOer, som alle er engagerede i Latinamerika:

IBIS
3F
Folkekirkens Nødhjælp
U-landssekretariatet
Nepenthes (nu "Verdens Skove")
IWGIA (Arbejdsgruppen for Indfødte Folk)
RCT (Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre)
Axis
Mellemfolkeligt Samvirke
International Media Support (IMS)
Dansk Handicapforbund