Hvem er amerikaner?
PDF Udskriv Email

Det irriterer folk i Latinamerika at borgerne i USA omtaler sig selv – og kun sig selv - som ”amerikanerne”. Danske medier gentager ukritisk denne beskrivelse. ”Den amerikanske præsident siger ... ” . ”I det amerikanske senat vedtog man ...”. ”The american way of life”, hedder det sig. Hele kontinentet hedder Amerika, og der bor faktisk flere “amerikanere” uden for USA end indenfor.

Amerika består af 35 lande, 23 afhængige områder, 3 franske departementer, og 1 stat associeret med USA. I Amerika bor der 720 mio. mennesker. I USA bor der 305 mio. mennesker.

I samtlige latinamerikanske medier omtales borgerne i USA som ”estadosunidienses”, eller blot som gringos. Nordamerika består faktisk af Canada, USA og México.

Det lykkedes ikke Christofer Columbus (eller Christobal Colón) at få opkaldt det nyopdagede (for europæerne) kontinent efter sig. Han var så facineret af sin jagt efter at finde søvejen til Indien, at han aldrig indså at der var tale om et andet kontinent.

Opdagelsen og æren tilfaldt istedet en anden opdagelsesrejsende, Américo Vespucio (på italiensk Amerigo di Vespucci), idet kort-tegneren, Martin Waldseemüller, i 1507 tegnede et kort over det nye kontinent og gav det navnet ”América”. Det fik et feminint ”a” efter sig, så det lignede Europa, Africa og Asia. Med tiden slog navnet an, men det holdt hårdest i Spanien, hvor man i århundreder blev ved med at sige ”Den nye verden” og ”De Vestindiske øer”.

 

Af Preben Høeg Rasmussen, redaktør

 

Læs mere om Martin Waldseemüller kortet i denne artikel!